Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk. Alleenstaand dubbelhuis in het midden van een omhaagde tuin, met een moestuin ten noordoosten. Ten westen bevindt zich een gietijzeren hek met voorstelling van de Goede Herder en het opschrift 'Ego sum pastor bonus', tussen twee bakstenen toegangspijlers met afdak. Voorts een bakstenen toegangsbruggetje, afgelijnd met bakstenen muurtjes, gedateerd 1747 en 195? door middel van jaarstenen in de leuning. Betegeld toegangspad.

Breedhuis van zeven traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, te zien aan de bouwnaad, opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter. Uitzicht uit de 19de eeuw, echter met een oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie de gele bakstenen op de begane grond en het voormalig koetshuis. Verankerde rode bakstenen lijstgevel. Gebruik van gele baksteen voor de benedenverdieping, de puilijst, de strekken boven de muuropeningen op de bovenverdieping en de tandlijst met dropmotief ter aflijning van de gevel. Getoogde vensters met rolluikkkasten. Rechthoekige deur. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. De linker zijgevel heeft een aanbouwsel uit de 19de eeuw van rode baksteen onder een lessenaarsdak.

Ten noorden: haaks tegen de voorgevel aanleunend, voormalig koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen lessenaarsdak. Gedateerd 1792 door middel van twee trapezoïdale sluitstenen versierd met schelpmotief, boven deuren respectievelijk links en rechts met het opschrift 'Anno' en '1792'. Gele baksteenbouw op een door middel van een tandlijst gemarkeerde plint. Geritmeerd door geblokte pilasters op de benedenverdieping. Geprofileerde puilijst met postamenten. Getoogde muuropeningen met trapezoïdale natuurstenen sluitstenen. Gedichte korfboogvensters op de bovenverdieping. Analoge achtergevel, echter later opgetrokken, zie de rode baksteen in het bovengedeelte. Korfboogpoort met geprofileerde, doorlopende druiplijst in de linker zijgevel.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 707.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Pastorietuin

De pastorie is representatief voor de typologische evolutie van pastorieën. De pastorie is ingeplant in een ruime deels omhaagde tuin, aan de straatzijde voorzien van een taxushaag. In de tuin zijn opvallende elementen zoals buxusstruiken, taxusbomen, eiken en beuken belangrijke getuigen van tuinaanleg bij de toonaangevende maatschappelijke klasse uit het verleden.

In de pastorietuin bevindt zich een Mariagrot, die nu een afzonderlijke toegang heeft van aan de openbare weg. In 1946 werd een grot met beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette, ingewijd door pastoor Cousyn. Die grot werd gebouwd naar het voorbeeld van de echte Massabiellegrot uit Lourdes. Ingevolge een latere instorting van de grot werd een nieuwe versie gebouwd. Een deel van de oorspronkelijke grot was behouden en werd geïntegreerd in de nieuwe grot. De Mariagrot is opgetrokken in beton en voorzien van een cementrustiek. In de wand van de grot is bovenaan aan de rechterzijde een nis uitgewerkt waarin een beeld van Onze-Lieve-Vrouw staat, een knielende Bernadette wordt tegenover de
grot geplaatst aan de linkerzijde.

Ten oosten van het hoofdvolume ligt de omwalling met de brug erover. De brug over de wal is een constructie van gele verankerde baksteen, aan het begin en einde gemarkeerd door bakstenen pilasters. De brug is opgebouwd uit twee korfbogen en een steunbeer.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/33021/104.1, Pastorie met omwalling, tuin en Mariagrot (S.N. 2015).
Auteurs: Jacobs, Els