Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Proven
Straat Alexisplein
Locatie Alexisplein 16, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin

Deze bescherming is geldig sinds 08-04-2015.

Beschrijving

Nr. 16. Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten O. van de kerk. Alleenstaand dubbelhuis midden een omhaagde tuin, met moestuin ten N. O. Ten W., gietijzeren hek met voorstelling van de Goede Herder en opschrift "Ego sum pastor bonus", tussen twee bakstenen toegangspijlers met afdak. Voorts een bakstenen toegangsbruggetje, afgelijnd met bakstenen muurtjes, gedateerd 1747 en 195? d.m.v. jaarstenen in leuning. Betegeld toegangspad.

Breedhuis van zeven trav. en oorspronkelijk één bouwl. cf. bouwnaad, opgetrokken tot twee bouwl. in 1886 n.o.v. C. Vankemmel. Zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter. XIX-uitzicht echter met oudere XVIII d-kern cf. gele bakstenen op de begane grond en het voormalig koetshuis. Verankerde rode bakstenen lijstgevel. Gebruik van gele baksteen voor de benedenverd., de puilijst, de strekken boven de muuropeningen op de bovenverd. en de tandlijst met dropmotief ter aflijning van de gevel. Getoogde vensters met rolluikkkasten. Rechth. deur. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. L. zijgevel. XIX-aanbouwsel van rode baksteen onder lessenaarsdak.

Ten N., haaks tegen de voorgevel aanleunend, voormalig koetshuis van vijf trav. en twee bouwl. onder pannen lessenaarsdak. Gedateerd 1792 d.m.v. twee trapezoïdale sluitstenen versierd met schelpmotief, boven deuren resp. l. en r. met opschrift "Anno" en "1792". Gele baksteenbouw op een d.m.v. tandlijst gemarkeerde plint. Geritmeerd door geblokte pilasters op de benedenverd. Geprofileerde puilijst met postamenten. Getoogde muuropeningen met trapezoïdale natuurstenen sluitstenen.

Gedichte korfboogvensters op de bovenverd. Analoge achtergevel, echter later opgetrokken cf. rode baksteen in het bovengedeelte. Korfboogpoort met geprofileerde, doorlopende druiplijst in l. zijgevel.

Archief K.C.M.L., 707.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Alexisplein

Alexisplein (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.