Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin

Beschrijving

Nr. 16. Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten O. van de kerk. Alleenstaand dubbelhuis midden een omhaagde tuin, met moestuin ten N. O. Ten W., gietijzeren hek met voorstelling van de Goede Herder en opschrift "Ego sum pastor bonus", tussen twee bakstenen toegangspijlers met afdak. Voorts een bakstenen toegangsbruggetje, afgelijnd met bakstenen muurtjes, gedateerd 1747 en 195? d.m.v. jaarstenen in leuning. Betegeld toegangspad.

Breedhuis van zeven trav. en oorspronkelijk één bouwl. cf. bouwnaad, opgetrokken tot twee bouwl. in 1886 n.o.v. C. Vankemmel. Zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter. XIX-uitzicht echter met oudere XVIII d-kern cf. gele bakstenen op de begane grond en het voormalig koetshuis. Verankerde rode bakstenen lijstgevel. Gebruik van gele baksteen voor de benedenverd., de puilijst, de strekken boven de muuropeningen op de bovenverd. en de tandlijst met dropmotief ter aflijning van de gevel. Getoogde vensters met rolluikkkasten. Rechth. deur. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. L. zijgevel. XIX-aanbouwsel van rode baksteen onder lessenaarsdak.

Ten N., haaks tegen de voorgevel aanleunend, voormalig koetshuis van vijf trav. en twee bouwl. onder pannen lessenaarsdak. Gedateerd 1792 d.m.v. twee trapezoïdale sluitstenen versierd met schelpmotief, boven deuren resp. l. en r. met opschrift "Anno" en "1792". Gele baksteenbouw op een d.m.v. tandlijst gemarkeerde plint. Geritmeerd door geblokte pilasters op de benedenverd. Geprofileerde puilijst met postamenten. Getoogde muuropeningen met trapezoïdale natuurstenen sluitstenen.

Gedichte korfboogvensters op de bovenverd. Analoge achtergevel, echter later opgetrokken cf. rode baksteen in het bovengedeelte. Korfboogpoort met geprofileerde, doorlopende druiplijst in l. zijgevel.

Archief K.C.M.L., 707.

Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine