Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein 't Couthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische bakstenen arcade

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel 't Couthof

Beschrijving

De bakstenen arcade, de zogenaamde ‘Uitkijk’, in de volksmond ook ‘Galge’ genoemd (aangeduid als de Gravendreef), bevindt zich midden in de weide ten zuiden van en in de visuele as van het kasteel ’t Couthof. De arcade werd gebouwd als oriëntatiepunt midden een verdwenen doolhof van levende hagen, samen met een bos van loof- en dennenbomen, aangelegd in 1860-1870 door baron Jules Joseph Thimothee Mazeman, eigenaar van het kasteel.

Het betreft een neogotische bakstenen arcade op een lage terp, bestaande uit drie, overhoeks op elkaar gestelde vierkante pijlers, bekroond met gecementeerde spits en versierd met tandlijstjes en rondboogcassementen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002203, Kasteel ’t Couthof en hoeve (S.N., 2002).

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed