Teksten van Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31317

Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof ()

De bakstenen arcade, de zogenaamde ‘Uitkijk’, in de volksmond ook ‘Galge’ genoemd (aangeduid als de Gravendreef), bevindt zich midden in de weide ten zuiden van en in de visuele as van het kasteel ’t Couthof. De arcade werd gebouwd als oriëntatiepunt midden een verdwenen doolhof van levende hagen, samen met een bos van loof- en dennenbomen, aangelegd in 1860-1870 door baron Jules Joseph Thimothee Mazeman, eigenaar van het kasteel.

Het betreft een neogotische bakstenen arcade op een lage terp, bestaande uit drie, overhoeks op elkaar gestelde vierkante pijlers, bekroond met gecementeerde spits en versierd met tandlijstjes en rondboogcassementen.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002203, Kasteel ’t Couthof en hoeve (S.N., 2002).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184234 (geraadpleegd op ).


Neogotische bakstenen arcade ()

Zogenaamde 'Uitkijk', in de volksmond ook 'De Galge', heden gelegen middenin een weide recht tegenover en ten zuiden van het kasteel 't Couthof. Gebouwd als oriëntatiepunt in het midden van een doolhof van levende hagen, samen met bos van loof- en dennenbomen, aangelegd in 1860-1870 door baron Jules Joseph Thimothee Mazeman, eigenaar van het vermeld kasteel.

Neogotische bakstenen arcade op een lage terp, bestaande uit drie, overhoeks tegenover elkaar gestelde, bakstenen pijlers versierd met een tandlijst, bekroond met een gecementeerde spits.

  • VANDEWYNCKEL L. 1979: Op land leven. Een studie van een landelijke leefgemeenschap gegroeid vanuit een 19de-eeuwse maatschappij. Het Couthof - De Lovie - Het Vogeltje, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Sint-Lucas Gent, 25.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/299055 (geraadpleegd op ).