Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis bij de geasfalteerde weg naar nummer 13. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, blauwgeglazuurde Vlaamse pannen). Doorsnee 19de-eeuwse architectuur; gedateerd 1878 door middel van een gevelsteen in de rechter zijpuntgevel. Rode baksteenbouw op een arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen met sluitstenen. Kozijnvensters met grote roedeverdeling; rolluikkasten op de begane grond. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht.

De rechter zijgevel heeft twee rondboogvormige zoldervensters met een radvormig bovenlicht.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Opschrift

Op de voorgevel naast de voordeur is tijdens de Eerste Wereldoorlog het opschrift “30 men” geschilderd. Dit opschrift verwijst naar het aantal manschappen dat er in de woning ingekwartierd kon worden. Het is één van de vele opschriften die Britse eenheden aanbrachten naast de voordeuren van huizen langs het Provenplein en de Obterrestraat. Deze opschriften geven aan hoeveel en welke manschappen of paarden in de woning konden verblijven. Gedurende het grootste deel van de oorlog werd het dorp namelijk bezet door Britten en werd het dorp weinig of niet beschoten. Omdat het er relatief veilig was, werden veel troepen in Proven in het dorp zelf ingekwartierd. Logies werden opgevorderd bij de burgerbevolking.”

• CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.