Gemeentehuis van Proven

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Proven
Straat Provenplein
Locatie Provenplein 1, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Proven

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 1. Gemeentehuis gedateerd 1870. Opgetrokken in eclectische en gelijkaardige bouwtrant als de landelijke bebouwing (o.m. eenheidsbebouwing "De Clytte", Couthoflaan, nr. 44-46-48), uit XIX cd op initiatief van Jules Joseph Timothee Mazeman, toenmalige burgemeester van Proven.

Hoekhuis bij erfoprit van nr. 69. Dubbelhuis van drie trav. en twee bouwl. met verhoogde begane grond onder zadeldak (n // straat, blauwgeglazuurde mechanische pannen). Rode baksteenbouw boven een hoge, gecementeerde plint. Geblokte hoekbanden. Gebruik van gele bakstenen voor: bander, aflijnend rondboogfries op consooltjes, overkragend baksteenfries van het middenrisaliet uitlopend op trapgevel met blinde oculus waarin datering 1870, strekken van de muuropeningen en van de vensterboogvelden in visgraatverband op de bovenverd. Dubbele, arduinen steektrap met ijzeren leuning, waarin rechth. deur.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Provenplein

Provenplein (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.