Veldkapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met veldkapel

Beschrijving

Laag hoevetje van het langgestrekte type. Bereikbaar via een geasfalteerde erfoprit geflankeerd door een veldkapelletje aan de straatzijde.

Boerenhuis van twee staltraveeën links, een woongedeelte van vier traveeën en een stal- en dwarsschuurgedeelte rechts onder een licht gebogen zadeldak met overstekende rand op houten modillons, uit de 19de eeuw. Baksteenbouw; dwarsschuur in stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting op een lage bakstenen voeting. Rechthoekige muuropeningen met kozijnen. De achtergevel toont een haakse uitbouw van keuken en bakhuisje. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Houten plankenbeschieting in de rechter zijpuntgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De hoeve werd sterk verbouwd of is nieuwbouw. Enkel de veldkapel aan de straat bleef bewaard.

De kapel stond nog niet weergegeven op de topografische kaarten uit eind 19de eeuw en het interbellum. Pas op de topografische kaart van 1960 is de kapel aan de straat ingetekend. Waarschijnlijk dateert de kapel uit het interbellum of later.

• Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.