• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf, ten oosten toegankelijk via een onverharde erfoprit. Een mestvaalt met bakstenen wanden bevindt zich ten westen van het huis. Een ommuurde moestuin ligt achter, en een gekasseide stoep vóór het boerenhuis.

Ten noorden van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: een stalgedeelte links van drie traveeën en een woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder mank zadeldak (mechanische pannen), met overstekende dakrand en houten sierlijst aan de linker zijgevelzijde. Het jaartal 1884 is aangebracht in kerfsneetechniek op een balk in de zolder. Twee rechthoekige, getraliede kelderopeningen onder de opkamer. Rechthoekig casement op de borstwering van gele en rode, uitstekende baksteenkoppen. Recente rechthoekige vensters met gecementeerde, grijsbeschilderde bovendorpels. Gedichte getoogde vensteropeningen in het stalgedeelte links. Rechthoekige deuropeningen met lichtgrijsbeschilderde strek in het woongedeelte. De rechter zijgevel heeft twee rondbogige zoldervensters onder een gele bakstenen rollaag, en gedichte, getoogde muuropeningen met gele bakstenen strekken.

Ten zuiden: dwarsschuur onder mank zadeldak wegens uitbouw (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen, oorspronkelijk strobedekking), uit de 19de eeuw. Rode baksteenbouw. Rechthoekige schuurpoort met rechthoekig deurtje. Achtergevel. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een hoge bakstenen voeting; heden golfplatenbeschieting. Bakstenen zijgevels met radvormige uilengaten in de geveltop.

Ten westen: bakstenen stalgebouw onder overstekend zadeldak (mechanische pannen) op houten modillons, uit de 19de eeuw. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, onder meer één gedicht.

Ten noordwesten: 19de-eeuws bakhuisje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw.

Ten noorden: 19de-eeuwse hopast onder overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen) op houten modillons. Deels behouden stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen boven bakstenen voeting in het gedeelte links; rode baksteenbouw in het gedeelte rechts.

Interieur: behouden houten droogvloer.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De hopast ten noorden, de stal ten westen en de mestvaalt zijn niet langer bewaard. Het bakhuisje is in 2019 gesloopt en herbouwd. Het stalgedeelte aan de woning werd garage.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els