erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
31348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31348

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve van het langgestrekte type met voorliggend verhard erf.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis met een stalgedeelte links + een woongedeelte van vier traveeën en twee smallere opkamertraveeën rechts (vensters echter op gelijke hoogte als de overige) onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen; hanggoot). Het jaartal 17-82 is in kerfsneetechniek aangebracht op de deurtussendorpel en 1782 op de gevelsteen in het boogveld van het zoldervenster in de rechter zijgevel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw. Blauwbeschilderde, gecementeerde plint ter hoogte van het woonhuisgedeelte. Rechthoekige muuropeningen in licht verdiepte getoogde omlijstingen. Behouden kozijnconstructies met beluikte benedenvakken, kleine roedeverdeling, en schuiframen waaronder twee kruiskozijnen links en rechts van de deur; twee kloosterkozijnen in de opkamertraveeën rechts. Kozijndeuren met tweedelige bovenlichten met onder meer een gedateerde tussendorpel. Oorspronkelijk analoge muuropeningen in het stalgedeelte links, te zien aan de deels behouden omlijstingen; heden recente muuropeningen. Linker zijgevel met vernieuwd gevelparement. Rechter zijgevel: drie rechthoekige kelderopeningen, licht verdiept in een getoogde omlijsting; rechthoekig zoldervenster, licht verdiept in dito omlijsting met een jaarsteen in het boogveld.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31348 (Geraadpleegd op )