Boerenburgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve en brandstofhandel met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden bevindt zich een naar de straat georiënteerd boerenburgerhuis met een voorliggende tuin en moestuin. Aan de straatzijde is het geheel afgezet door een gecementeerde omheining. De ingang wordt gemarkeerd door rode bakstenen hekpijlers. Een geplaveid voetpad leidt naar het huis.

Woonhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde baksteenbouw; met schijnvoegen op de benedenverdieping. Gecanneleerde hoekpilasters; frontonbekroning waarin zich een oculus bevindt. Rechthoekige vensters met sluitstenen, doorlopende onderdorpels, en geprofileerde dito bovendorpels op de bovenverdieping. Rechthoekige deur, waarboven een wapenschild (?) met guirlandes. Sobere rode bakstenen achtergevel. Twee getoogde kelderopeningen links van de deur. Rechthoekige kozijndeur met geometrisch bovenlicht. Zijgevels met muurvlechtingen.

Links aanleunende lage zijvleugel van twee opkamertraveeën links en twee traveeën onder zadeldak. Rode baksteenbouw. Twee rechthoekige kelderopeningen.

Rechts aanleunende analoge zijvleugel van drie traveeën. Getoogde muuropeningen met gele bakstenen strekken. Aanleunende serre.

Ten oosten: dwarsschuur met een stal- en wagenhuisgedeelte rechts onder overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) met een klimmend dakvenster, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw. Getoogde muuropeningen.

Ten noorden en ten zuiden: recente loodsen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine