Hoeve Lindegoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lindegoed

Beschrijving

'Lindegoed' volgens de bewoners. Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf. Het geheel is toegankelijk via een dito erfoprit, aan de straatzijde geflankeerd door twee linden. Ten westen bevindt zich een drenkplaats. Ten noorden liggen de moestuin en resten van een boomgaard. Een mestvaalt ten zuiden achter de stalvleugel. Bakstenen stoep vóór het boerenhuis.

Ten noorden van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type van vijf staltraveeën links en een woongedeelte van vier traveeën en één opkamertravee rechts onder gebogen zadeldak (Vlaamse + mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw. Licht verdiepte rechthoekige kozijnconstructies met luiken, schuiframen en kleine roedeverdeling, onder meer bolkozijn in de opkamer; kozijndeur met accoladebogige tussendorpel en gedeeld bovenlicht. Aangepast venster links van de deur.

Analoge achtergevel. Eén getoogde kelderopening. Smallere beluikte kloosterkozijnen. Identieke deur. Luifel ter hoogte van de deur. De rechter zijgevel heeft twee getoogde kelderopeningen.

Ten zuiden: dwarsschuur met stalgedeelte rechts van zeven traveeën onder een pannen zadeldak met overstekende rand op houten modillons. Kan gedateerd worden in 1818 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband in de oorspronkelijke linker zijgevel. Stijl- en regelwerk met, oorspronkelijk lemen vullingen, heden houten plankenbeschieting op een bakstenen voeting. Versteend stalgedeelte rechts. Uitstekende ankerbalken ter hoogte van de schuurpoort. Rechthoekige schuurpoort met accoladebogig deurtje. Versteende achtergevel; ingebouwd door recente loods. Recente aanbouw onder mank zadeldak tegen de linker zijgevel.

Ten westen: bakstenen stalgebouw onder pannen zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. De linker zijgevel is voorzien van asemgaten in de geveltop. Uilengat in de rechter zijgeveltop.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine