is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje met knotlinde
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje
Deze vaststelling was geldig van tot
Wegkapelletje beschaduwd door linde, gelegen op het kruispunt bij de Sint-Pietersstraat. Rechthoekig gebouwtje van een travee onder een kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen), op bakstenen modillons. Een jaarsteen 1855 situeert zich boven de deur. Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Het puntgeveltje, voorzien van bakstenen windborden, is opengewerkt door middel van een korfboogportaal met gietijzeren hek. Verdiepte, rondbogige, deels beglaasde kapeldeur; erboven bevindt zich een houten bord met geschilderd gebed aan Onze Lieve Vrouw, verspreid en gepropageerd door pastoor Van Ars.
Het ensemble van de wegkapel met de linde markeert, naast het kruispunt van de Sint-Pietersstraat, Casselstraat en Paupersstraat (of Lindegoedstraat), ook de grens tussen Ieper en Poperinge. Door de ligging in het open, agrarische landschap vormen ze een herkenningspunt voor de nabije omgeving. De linde kent een traditioneel beheer van knotten, wat nog steeds wordt uitgevoerd.
De plek is een oude site van verering. Op de Ferrariskaart (1777) staat reeds een kapel ingetekend en op de Atlas der Buurtwegen (1841-1845) wordt reeds melding gemaakt van het 'Lindegoedkappelletje', horende bij hoeve 'Lindegoed'.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Schepens, Annelies; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In tegenstelling tot de gegevens uit de inventaristekst, vermeldt de jaarsteen het jaartal 1885 in de plaats van 1855.