erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
31366
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31366

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve en voormalige smidse gelegen in het gehucht de Busseboom (zie Busseboomstraat), op het kruispunt van de Ouderdomseweg en de Busseboomstraat. Deels met gras begroeid, deels verhard erfje; bakstenen stoep vóór de stalvleugel.

Ten noorden van het erf: hoeve van het langgestrekte type: haakse stalvleugel links en een dwarsschuurgedeelte links met stal + een woongedeelte van vijf traveeën onder overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan de Busseboomstraat, Vlaamse pannen) op houten modillons; een klimmende dakkapel; houten sierlijst aan de rechter zijgevel. Haakse vleugel links onder zadeldak met links dakschild, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgekalkte (enkel het woongedeelte) verankerde baksteenbouw op een witbeschilderde gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen. Beluikte vensters met schuiframen en geprofileerde wisseldorpel. De rechter zijgevel toont een getoogde kelderopening, rondbogige zoldervensters en een rondbogig Marianisje met bekronend kruis in de zijgeveltop door middel van uitstekende donkergrijze bakstenen.

Ten zuiden: voormalige smidse met een melk- en bakhuis onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons; houten sierlijst aan de rechter zijgevel. Rode verankerde baksteenbouw. Rondbogige zoldervensters in de linker zijgevel.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31366 (Geraadpleegd op )