Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Beschrijving

Kapelanie (?) ten noorden van de kerk. Laag, haaks op de straat gelegen huisje. Voorliggende weide en achterliggend tuintje. Aan de straatzijde wordt het geheel afgezet door een haag, toegankelijk via een houten hek tussen bakstenen hekpijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Het jaartal 16.8 staat op de geprofileerde sluitstenen; echter uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, te zien aan de beraapte lijstgevel. Grijsbeschilderde, met schijnvoegen gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensteropeningen in een bepleisterde, witbeschilderde vlakke omlijsting met oren en geprofileerde sluitstenen. Rechthoekige deur in een dito geriemde omlijsting met dito sluitsteen. Bepleisterde geprofileerde kroonlijst versierd met paneelwerk. Geprofileerde schoorstenen. Achtergevel van twee opkamertraveeën links en drie traveeën. Bakstenen 18de-eeuwse gevel met nieuwere muurgedeelten bovenaan, te zien aan de bouwnaad. Eén rechthoekige kelderopening. Behouden 18de-eeuws houtwerk in de opkamer: twee kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; schuiframen met beluikt benedenvak (behouden hang- en sluitwerk); diefijzers, binnenin voor het bovenvak, buiten voor het benedenvak. Beluikte getoogde vensteropening, rechts van de deur, met 18de-eeuws kruisraam, tussendorpel en -stijl met halfrond profiel. Kozijndeur. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen. Uitbouw onder lessenaarsdaken.

Ten noorden: bakstenen stalletje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis).

Ten zuiden: analoog stalgebouwtje.