• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Ten noordoosten van de kerk gelegen, voormalige pastorie, zie linker zijpuntgevel van het boerenhuis. Heden verlaten maalderij met een geasfalteerd erf; gesloten opstelling van de nutsgebouwen, uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw, te zien aan de datering 1926 door middel van gele sierbaksteen opgenomen in het metselverband in de rechter zijpuntgevel van de aan de straat gelegen opslagruimte.

Ten noorden van het erf: boerenhuis van drie traveeën en één staltravee rechts en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 19de eeuw. Merkwaardige linker zijpuntgevel gedateerd 1702 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband. Rode baksteenbouw. Gebruik van gele bakstenen opgenomen in het metselverband voor muurvlechtingen, gedichte oculus in de geveltop en datering; voor de omlijstingen en de afzaten van de vensteropeningen: getoogde vensters op de benedenverdieping, onder meer één deels gedicht in de rechter travee, korfbogig gedicht venster in de linker travee, deels gedicht, rondbogig venster met schelpvulling in de geveltop. Rechthoekige bol- en kruiskozijnen met roedeverdeling; schuiframen. Kloosterkozijn in de geveltop.

Rechts aanleunende nutsgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, te zien aan de bouwnaad.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine