Kasteelhof

Gemeente Poperinge

• Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Kasteelhoeve

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteelhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteelhof, zie opschrift. Voormalige kasteelhoeve van het in 1793 verdwenen kasteel, gelegen ten zuidoosten van de kerk, zie Ferrariskaarten (1771-1778).

Hoeve met losse bestanddelen van rode verankerde baksteen rondom een geasfalteerd erf toegankelijk ten westen, via dito erfoprit; bakstenen stoep achter het boerenhuis. Ten noorden, resten van omwalling van het voormalig kasteel. Ten noordoosten, siertuin. Ten westen, aan de straat gelegen moestuin; sporen van voormalige manege.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis van een staltravee links + vijf traveeën en één opkamertravee rechts zonder dito uitzicht, en een anderhalve bouwlaag onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het Reningelstplein, mechanische pannen). Kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, zie lange smalle getoogde muuropeningen en koetshuis; voorts uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Getoogde vensters met kruisramen en kleine roedeverdeling onder meer deels gedicht in de travee links van de deur. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, onder meer twee gedichte, op de halve bouwlaag. Getoogde deur met tweedelig bovenlicht links. Rechthoekige deur onder houten latei in een getoogde nis rechts. Aangepaste staldeur. Gesloten achtergevel. Aanleunend bakhuis onder lessenaarsdak, uit de jaren '20. Links aanleunende stalvleugel met wagenberggedeelte links onder overstekend zadeldak (mechanische pannen) op houten modillons; twee dakvensters met getrapt puntgeveltje. Heropgebouwd in de jaren 1920. Rode baksteenbouw. Getoogde staldeuren. Hoeksteunberen tegen de linker zijgevel. Recent nutsgebouwtje onder zadeldak tegen rechter zijgevel.

Interieur: kelder met tongewelf. Ten westen, oorspronkelijk wagenhuis, thans omgevormd tot dwarsschuur onder kort overstekend zadeldak met liks dakschild (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen). 18de-eeuwse kern. Rode baksteenbouw; getrapte bakstenen plint aan de zuidwestzijde. Drie korfbogige koetspoorten onder meer twee gedicht. Recente rechthoekige schuurpoort in de achtergevel. Ronde zijgevel rechts. Drie getoogde blinde vensters.

Ten oosten, stalvleugel uit de jaren 1920 onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) op houten modillons; een dakvenster onder zadeldak. Rode baksteenbouw. Korfbogige muuropeningen, bakstenen onderdorpels.

Ten noordoosten, 19de-eeuwse hopast onder zadeldak (mechanische pannen). Zijgevel met muurvlechtingen.

Ten zuiden, overdekte bakstenen vaalt onder zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen), uit de jaren 1920.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine