erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 31378   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31378

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een deels met gras begroeid, deels geasfalteerd erf, met een bakstenen stoep vóór het boerenhuis. Ten westen ligt een drenkplaats.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis van het langgestrekte type met stalgedeelte links + een woongedeelte van drie traveeën en één rechter opkamertravee + wagenhuisgedeelte rechts onder, wegens uitbouw, mank zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Vermoedelijk versteend, te zien aan de ankerbalk van het venster rechts van de deur; hergebruikte balk binnenshuis, vermoedelijk gedeelte van voormalige stijl met de inscriptie: '1787 Pieter Jacobus Decoek'. Aangepaste muuropeningen.

Ten zuiden: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), met overstekende dakrand op houten modillons, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een getrapte voeting. Rechthoekige schuurpoort met een accoladebogig deurtje. Uitbouwen onder lessenaarsdak links en rechts tegen de gevel. Golfplatenbeschieting in de linker en rechter zijgevel.

Ten oosten: hopast.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31378 (Geraadpleegd op 27-09-2020)