erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31379

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een gekasseid erf met een centrale mestvaalt; bakstenen stoepen rondom het voormalig boerenhuis en vóór de dwarsschuur. Ten oosten staat een toegangshek. Ten zuiden liggen een met knotwilgen afgezoomde drenkplaats en een moestuin. Ten oosten bevindt zich de boomgaard en ten noorden een deels met doornhaag afgezette weide. Ten zuiden ligt een recent woonhuis.

Ten noorden van het erf: voormalig boerenhuis van het langgestrekte type met een stalgedeelte links van vijf traveeën + een woongedeelte van acht traveeën onder overstekend zadeldak (mechanische pannen) op houten modillons. Een laadvenster situeert zich onder de dakrand in het stalgedeelte links. Het jaartal 1840 is in de rechter zijgevel door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband. Rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met gele bakstenen strekken. Licht verdiepte kozijnconstructies: beluikte kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling, geprofileerde wisseldorpel en schuiframen; kozijndeuren onder meer met tweedelig bovenlicht. De rechter zijgevel heeft twee gedichte kelderopeningen. Ruitvormig metselaarsteken boven dito datering door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband. Rechthoekig zolderkozijnvenster onder gele bakstenen strek.

Ten zuidwesten: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links en stalgedeelte rechts onder een, wegens uitbouw, mank zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw. Rechthoekige schuurpoort met accoladebogig deurtje. Uilengat in de linker zijgeveltop.

Ten oosten: 19de-eeuws varkensstalletje onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw.

Ten oosten: 19de-eeuwse hopast onder pannen zadeldak (nokrichting parallel aan het huis). Rode baksteenbouw.

Recente loods ten zuiden.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links en stalgedeelte rechts, is niet langer bewaard. Ook de mestvaalt is verdwenen.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.