• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen nagenoeg U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf, deels gebetonneerd, deels gekasseid (vóór de stalvleugel); bakstenen stoep vóór de stalvleugel. Ten noorden bevinden zich de resten van een boomgaard. Ten oosten is er een aan de straatzijde vóór het boerenhuis gelegen moestuin, afgezet door een haag, toegankelijk via een gietijzeren hek met een aansluitend, geplaveid pad. Een leiperelaar staat tegen de straatgevel (oosten) van het boerenhuis. Armpomp tegen de erfgevel.

Ten oosten van het erf: boerenhuis van het langgestrekte type. Straatgevel (oosten): een stalgedeelte links + woongedeelte van zes traveeën onder een zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons (geprofileerd aan straatzijde), uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen. Licht verdiepte rechthoekige kozijnconstructies: beluikte kruiskozijnen; schuiframen met geprofileerde wisseldorpel; kozijndeur met gedeeld bovenlicht, getralied bovenlicht bij de staldeur. Erfgevel (westen): twee opkamertraveeën rechts van de deur. Twee rechthoekige kelderopeningen met tralies, verdiept in een getoogde omlijsting. Smalle vensteropeningen met kloosterkozijnen, onder meer voorzien van houten spijlen links van de deur. Rechthoekige kozijndeuren. Aangepast venster rechts van de deur.

Ten noorden: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) op houten modillons. Gedateerd 1870 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband in de rechter zijgevel. Rode baksteenbouw; stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting in het wagenhuisgedeelte links. Korfbogige schuurpoort met gele bakstenen strekken; accoladebogig deurtje. Recente uitbouw onder lessenaarsdak. De rechter zijgevel heeft een rondbogig uilengat en de datering in een rechthoekig casement van gele baksteenkoppen.

Ten westen: stalletje onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rode baksteenbouw.

Ten zuiden: stalletje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

Ten zuidwesten: oorspronkelijk hopast, heden opgetrokken tot tabaksast.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine