erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
31384
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31384

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve van het langgestrekte type; deels met gras begroeid, deels gekasseid (vóór het dwarsschuurtje) voorerfje; bakstenen stoep voor het woonhuis, en een dito toegangspaadje in visgraatverband. Ten noorden bevindt zich een achterliggend erf met mestvaalt in het midden. Lage hoeve van een staltravee links + woongedeelte van oorspronkelijk vier, heden drie, traveeën en twee opkamertraveeën rechts + een dwarsschuur rechts met voormalig wagenhuisgedeelte links; zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en een dakkapel (zadeldak) boven de oorspronkelijke wagenberg. Kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, te zien aan het behouden houtwerk in de opkamer. Rode baksteenbouw; stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in het dwarsschuurgedeelte rechts. Eén rechthoekige kelderopening verdiept in een getoogde nis, voorzien van een getralied kozijn. Twee licht verdiepte rechthoekige kruiskozijnen in de opkamer: schuiframen met geprofileerde wisseldorpel met tandlijstje en luiken. Rechthoekige schuurpoort. Aangepaste en van plaats veranderde (zie toegangspaadje) muuropeningen (deur en twee vensters) links van de opkamer; gedichte wagenhuispoort links van de dwarsschuur. Analoge achtergevel. Kozijnvensters en -deur. De linker zijgevel heeft een recent aangebouwde loods. De rechter zijgevel heeft een aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten noorden: stal met aanleunend bakhuisje, zonder noemenswaardigheden.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31384 (Geraadpleegd op )