erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31386

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen van rode baksteen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf. Aan de straatzijde, ten westen van het boerenhuis, ligt er een moestuin.

Ten noorden van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type als gevolg van normale uitbreiding, te zien aan de bouwnaad tussen het stalgedeelte links en het woongedeelte. Twee staltraveeën links + woongedeelte van zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons (aan de erfgevelzijde). Gedateerd 1790 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband in de oorspronkelijke linker zijgevel. Het pand heeft echter een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in een getoogde omlijsting met gele strekken. Behouden houtwerk, onder meer klooster- en bolkozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling; kozijndeur; tot deur omgevormd kozijnvenster. Overige getoogde muuropeningen met nieuwe strekken en recenter houtwerk. De straatgevel (westen) heeft twee opkamertraveeën links waaronder zich twee rechthoekige kelderopeningen bevinden. Aangepaste muuropening met dito houtwerk.

Ten zuiden: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts onder een overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen). Het jaartal 1929 is aangegeven in de rechter zijgevel door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband.

Ten oosten: stalvleugel onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen). Gedateerd 1769 door middel van rode bakstenen opgenomen in het metselverband van de geel bakstenen linker zijpuntgevel met muurvlechtingen. Bakstenen gevelparement uit de 19de eeuw met getoogde muuropeningen.

Ten westen: 19de-eeuwse hopast met tot tabaksast verhoogd rechter gedeelte.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De ast is niet langer bewaard. De stalvleugel ten oosten van het erf werd heel recent gesloopt.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.