Herenhuis

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Beschrijving

Oorspronkelijk één groot herenhuis gelegen ten zuiden van de Grote beek. Lager ten opzichte van de straat ingeplant; blikvanger. Geplaveid voorerfje afgezet met arduinen paaltjes en verbindende kettingen. Achterliggende beboomde tuin. Gebouwencomplex bestaande uit: een dubbelhuis (nummer 6) van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) en twee zijvleugels (rechts: nummer 4, links: nummer 8) van vier traveeën en een anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien) met respectievelijk links en rechts dakschild. Neoclassicistische inslag, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Witbeschilderde, met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw. Grijsbeschilderde arduinenplint, schuinoplopend met gleuven bij nummer 6. Geprofileerd puilijstje (nummer 6); aflijnend fries (nummer 6). Rechthoekige beluikte vensters, twee aan twee gekoppeld, met arduinen onderdorpels. Kruisramen, met geprofileerde tussendorpel, roedenverdeling; beluikt op de benedenverdieping. Kruiskozijnen (nummer 4). Halfronde vensters met radvormige roedenverdeling op de halve bouwlaag van de zijvleugels. Rechthoekige deels beglaasde paneeldeur met geprofileerde wisseldorpel (nummer 6); arduinen bordes. Rechthoekige deur en rondboogpoort in linker zijvleugel (nummer 8). Rechter zijvleugel (nummer 4): rechthoekige koetspoort geflankeerd door twee pilasters met arduinen dekplaat waarop twee leeuwenfiguren; twee arduinen schamppaaltjes. Behouden 19de-eeuwse paneelpoort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine