Hoeve Latershove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Latershove

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf met een centraal siertuintje. Ten noorden bevinden zich de resten van een boomgaard en moestuin. Ten zuiden, de rest van een voormalige omwalling. Ten oosten ligt de erfoprit, aan de straatzijde geflankeerd door een kapelletje.

Het kapelletje is een rechthoekig bakstenen gebouwtje van één travee onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1926 door middel van een gevelsteen. Het heeft een voortuitgeveltje met aflijnende rollaag en een bekronend gesmeed ijzeren kruis. Rondbogige deuropening onder strek en platte laag. Rechthoekig casement met de vermelde gevelsteen in de top. Ronde oculi in de zijgevel. Houten, deels getraliede binnendeur.

Ten noorden van het erf: boerenhuis van een opkamertravee links en zeven traveeën onder een deels mank (wegens uitbouw) zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter en klok. Jaarankers 1861 in de linker zijgevel. Het huis heeft echter mogelijk een oudere 18de-eeuwse kern, te zien aan het ouder baksteengebruik en de verankering bij de opkamer en de bouwnaad tussen laatstgenoemde en het gedeelte rechts. Witgekalkte baksteenbouw. Gemarkeerde plint met een getoogde beluikte kelderopening onder de opkamer. Gedeelte rechts: getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren op een doorlopende onderdorpel; rechter vensters beluikt, zo ook in de rechter zijgevel. Rondboogvensters en -nis in de top van laatstgenoemde. Achtergevel: links uitgebouwd, rechts, opkamer boven een open, door middel van een muurtje verdeelde korfbogige overwelving. Nog bewaard kozijnvenstertje in de korfboognis links ervan. De linker zij(opkamer)gevel wordt onder meer gestut door middel van een lage steunbeer.

Ten noorden van boerenhuis: evenwijdig lopende stallingen, die door middel van een muurtje met de woning zijn verbonden.

Ten zuiden: bakstenen stalvleugel onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons, uit de 19de eeuw.

Ten westen: dwarsschuur met stalgedeelte links onder lichtgebogen zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons, hanggoot en windwijzer. Gedateerd 1888 door middel van uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijgevel. Baksteenbouw. Witgekalkt gedeelte links met casementen. Het rechter gedeelte heeft een horizontale plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Korfboogpoort links en rechthoekige schuurpoort. Radvormig uilengat in de rechter zijgevel. Gecementeerde linker zijgevel.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine