Hoeve met dwarsschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve met dwarsschuur

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een boerenhuis met aanleunende dwarsschuur rechts, gelegen middenin een met doornhaag, knotwilgen en populieren afgezette weide, ten noorden van de Sint-Martinuskerk. Aflijnende geplaveide stoep en hek vóór het boerenhuis; bakstenen stoep vóór de schuur. Een moestuin en bakstenen vaaltput bevinden zich respectievelijk achter het huis en de schuur.

Ten noorden: boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons. Verankerde rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Meerdere uitstekende ankerbalken verwijzen naar een vermoedelijk in de 19de eeuw versteende oudere kern. Dubbelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen onder rollaag: beluikte kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel en kozijndeur met een verdeeld, smal bovenlicht. Gecementeerde linker zijgevel.

Tegen de rechter zijgevel aanleunende 18de-eeuwse dwarsschuur met stalgedeelte links en wagenhuisgedeelte rechts onder gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen) met overstekende rand (onder meer schoorstuk). Grotendeels gecementeerde sokkel. Horizontale plankenbeschieting bij het stalgedeelte. Voorts, baksteenbouw met resten van stijl- en regelwerk voorzien van bakstenen vullingen. Betonplaten boven het wagenhuis. Bewaarde tweedelige staldeur en rechthoekige schuurpoort met accoladebogig deurtje. Bakstenen zijgevels.

Bakstenen stalletje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis) achter het boerenhuis. Staldeuren in kozijnconstructie, onder meer gekoppeld.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine