Hoeve met dwarsschuur

Gemeente Poperinge

• Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

is beschermd als monument Hoeve met dwarsschuur

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe

Beschrijving

Nr. 1. Hoeve bestaande uit boerenhuis met aanleunende dwarsschuur r., gelegen middenin een met doornhaag, knotwilgen en populieren afgezette weide, ten N. van de kerk. Aflijnende geplaveide stoep en hek voor het boerenhuis; bakstenen stoep voor de schuur. Moestuin en bakstenen vaaltput resp. achter het huis en de schuur.

Ten N., boerenhuis van zeven trav. en één bouwl. onder geknikt zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons. Verankerde rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Meerdere uitstekende ankerbalken verwijzend naar een vermoedelijk in XIX versteende oudere kern. Dubbelhuisopstand. Rechth. muuropeningen onder rollaag: beluikte kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel en kozijndeur met verdeeld, smal bovenlicht. Gecementeerde l. zijgevel.

Tegen de r. zijgevel aanleunende XVIII-dwarsschuur met stalgedeelte l. en wagenhuisgedeelte r. onder gebogen zadeldak (n // huis, mechanische pannen) met overstekende rand (o.m. schoorstuk). Grotendeels gecementeerde sokkel. Horizontale plankenbeschieting bij het stalgedeelte. Voorts, baksteenbouw met resten van stijl- en regelwerk voorzien van bakstenen vullingen. Betonplaten boven het wagenhuis. Bewaarde tweedelige staldeur en rechth. schuurpoort met accoladebogig deurtje. Bakstenen zijgevels.

Bakstenen stalletje onder zadeldak (n huis) achter het boerenhuis. Staldeuren in kozijnconstructie o.m. gekoppeld.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine