erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID: 31398   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31398

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe
    Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Nr. 7. Alleenstaande pastorie, gelegen middenin beboomde en omhaagde tuin met gietijzeren toegangshek, ten W. van de kerk.

Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. Onder zadeldak (mechanische pannen) naar traditioneel patroon, uit XIXA. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint onder geprofileerde bakstenen kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strekse latei, voorzien van licht verdiepte, XIX-kozijnen; persiennes bij de benedenvensters. Getoogde kozijndeur met bovenlicht en arduinen bordes. Oculus, ter vervanging van oorspronkelijk kozijnvenster, r. van de deur. Analoge achtergevel.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan een boom rechts voor de pastorie is een klein houten kapelletje met zadeldak bevestigd. Het is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs : Marchand, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31398 (Geraadpleegd op 24-05-2019)