Pastorie

Gemeente Poperinge

• Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Nr. 7. Alleenstaande pastorie, gelegen middenin beboomde en omhaagde tuin met gietijzeren toegangshek, ten W. van de kerk.

Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. Onder zadeldak (mechanische pannen) naar traditioneel patroon, uit XIXA. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint onder geprofileerde bakstenen kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strekse latei, voorzien van licht verdiepte, XIX-kozijnen; persiennes bij de benedenvensters. Getoogde kozijndeur met bovenlicht en arduinen bordes. Oculus, ter vervanging van oorspronkelijk kozijnvenster, r. van de deur. Analoge achtergevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan een boom rechts voor de pastorie is een klein houten kapelletje met zadeldak bevestigd. Het is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

Marchand, Sofie (02-05-2017 )