erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
31398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31398

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande pastorie, gelegen middenin een beboomde en omhaagde tuin met een gietijzeren toegangshek, ten westen van de Sint-Martinuskerk.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) naar traditioneel patroon, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint onder een geprofileerde bakstenen kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strekse latei, voorzien van licht verdiepte, 19de-eeuwse kozijnen; persiennes bij de benedenvensters. Getoogde kozijndeur met bovenlicht en arduinen bordes. Oculus, ter vervanging van het oorspronkelijk kozijnvenster, rechts van de deur. Analoge achtergevel.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :

Aanvullende informatie

Aan een boom rechts voor de pastorie is een klein houten kapelletje met zadeldak bevestigd. Het is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31398 (Geraadpleegd op )