erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
31399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoevetje voorheen 'Stilleven' genoemd. Voormalig hoevetje, naar verluidt een oude pastorie, middenin een met doornhaag omgeven siertuin, gelegen ten noorden van de pastorie van Haringe. De resten van een vroeger bakhuisje (?) bevinden zich ten westen, en een moestuin ten noorden van het huis.

Ten noorden: boerenhuis van vier traveeën (oorspronkelijk vijf) en één bouwlaag onder een mank zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand. In de kern klimt het huis mogelijk op tot 1634. Dit jaartal is aangebracht in de rechter zijgevel door middel van beschilderde bakstenen opgenomen in het metselverband. Verankerde gele baksteenbouw op een gecementeerde sokkel. Witgekalkte voorgevel. Rechthoekige muuropeningen voorzien van interessant (18de-eeuws ?) houtwerk voornamelijk aan weerszijden van de deur: links, een beluikt kloosterkozijn; rechts, een beluikt bolkozijn met moerbalkankering (verwijzend naar voormalig stijl- en regelwerk ?) en diefijzers, allebei met schuiframen, kleine roedeverdeling en origineel hang- en sluitwerk. Getralied bolkozijn met kleine roedeverdeling en recentere luiken links. Behouden kozijndeur met verdeeld bovenlicht. Sporen van een dichtgemetselde muuropening links. Een aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) bevindt zich tegen de rechter zijgevel. Laatstgenoemde is afgewerkt met muurvlechtingen; voorts, de vermelde datering en sporen van een rondbogige ontlastingsboog. De achtergevel heeft één opkamertravee rechts boven een getoogde kelderopening. Rechthoekige muuropeningen met kozijn. Tegen travee rechts aanleunende haakse uitbouw van twee traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen: oorspronkelijk beluikt bolkozijn met kleine roedeverdeling en kozijndeur.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.