erfgoedobject

Hoeve 't Hooghof

bouwkundig element
ID
31416
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31416

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Hooghof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een met bakstenen verharde erfoprit. Ten zuiden liggen de resten van een omwalling. Recente nutsgebouwen, U-vormig gegroepeerd rondom een deels met grint bedekt, deels gekasseid neerhof, bevinden zich ten noordwesten.

Ten zuiden: laag boerenhuis op terp. Vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder een zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons en hanggoot. Het jaartal 1805 is zichtbaar in de rechter zijgevel door middel van rode bakstenen, opgenomen in het metselverband. Het huis heeft echter een oudere 18de-eeuwse kern, te zien aan de oudere geel bakstenen muurpartijen onder de opkamervensters en in de rechter zijgevel. Voorts verankerde rode baksteenbouw. Gecementeerde plint. Bouwnaden links van de eerste travee en de opkamer. Rechthoekige kelderopeningen met getraliede, beluikte kozijnen in een rondboogomlijsting onder de opkamer. Beluikte getoogde vensters onder geel bakstenen strekken; beluikte opkamervensters met getralied bolkozijn, in een getoogde omlijsting. Getoogde deur met bovenlicht en bordes onder een geel bakstenen strek. De zijgevels zijn voorzien van aandaken, kleine schouderstukken en muurvlechtingen. Onderkelderde rechter zijgevel, onder meer met het vermeld jaartal en sporen van een hartvormig metselaarsteken. Dichtgemetselde muuropeningen in de linker zijgevel.

Ten zuiden: achter het huis eveneens op de terp gelegen bakhuisje, oorspronkelijk alleenstaand, heden door recente aanbouwsels met het boerenhuis verbonden.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve 't Hooghof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31416 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.