• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf, bereikbaar ten oosten. Een ast en moestuin bevinden zich rechts van de oprit.

Ten noorden: boerenhuis van twee traveeën, opkamer links + vijf traveeën onder een zadeldak met overstekende dakrand (mechanische pannen). In kern opklimmend tot 177 (?)6, te zien aan de linker zijgevel, maar met een 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw met oudere gele bakstenen muurpartijen. Getoogde muuropeningen onder strekse latei: kelderopening met getralied kozijn; beluikte vensters en rechthoekige kozijndeur met bovenlicht. Achtergevel: getraliede kozijnvensters met geprofileerde wisseldorpel (schuiframen) in een getoogde omlijsting. Het vermeld jaartal is in rode bakstenen opgenomen in het metselverband van de geel bakstenen linker zijgevel.

Ten westen: stallen onder overstekend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), onder meer voorzien van een dakvenster, uit de 19de eeuw. Voorts, rechthoekige en getoogde muuropeningen.

Ten zuiden: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons. Golfplatenbeschieting. Rechthoekige schuurpoort met een accoladeboogvormig deurtje. Rest van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in de linker zijgevel.

Bewaard krukgebint boven de tas.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De historische gebouwen zijn volledig omringd door recente loodsen. De ast en zuidelijke dwarsschuur zijn niet bewaard, enkel de boerenwoning en stal zijn bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els