erfgoedobject

Boerenwoning 't Doeninksje en veldkapel

bouwkundig element
ID
31419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31419

Juridische gevolgen

Beschrijving

''t Doeninksje' volgens het opschrift boven de deur en op de linker zijgevel. Voormalige boerenwoning, loodrecht ingeplant op de straat, in het midden van een aangelegde tuin, met een kleine kapel.

Witgeschilderde, bakstenen veldkapel op gepikte plint, van één travee onder een overkragend zadeldak (mechanische pannen). Voorpuntgevel met een rechthoekige deuropening en het opschrift 'O.-L.-Vrouw - Middelares onze toevlucht. B.V.O.'.

Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (mechanische pannen) met kort overstekende rand, gedateerd 1865 door middel van een gevelsteen in de linker zijgevel. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk; beluikte vensters; garagedeur rechts. Uitstekende ankerbalk (origineel ?) links boven laatstgenoemde. Klein aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. De linker zijgevel is onder meer voorzien van muurvlechtingen en een arduinen gevelsteen. Een rondboognisje met bekronend kruis en Mariabeeld bevindt zich in de top.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning 't Doeninksje en veldkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.