Hoeve met kapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met kapelletje

Beschrijving

Hoeve met losse, lage, bakstenen bestanddelen onder een overkragend zadeldak (mechanische pannen) rondom een verhard erf met siertuin. Aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778). Een bakstenen vaaltput ligt ten noorden van het erf. Een wegkapel bevindt zich links van de hekpijlers. Resterende doornhaag.

Deels beraapt, bakstenen kapelletje van één travee op een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Voorpuntgevel: rechthoekig deurkozijn met een geprofileerde bovendorpel; houten, deels beglaasde (kleine roedeverdeling) en getraliede deur; driehoekig fronton met opschrift: 'A.M.D.G. Heilige Moedere Gods - Reine Maagd uitgelezen - wil al die U hier eert - onze Voorspreekster wezen' onder een overkragend dak met windborden. Bekronend ijzeren kruis.

Ten noorden: boerenhuis van vijf traveeën onder een mank zadeldak, vergroot in 1817, te zien aan het jaartal aangebracht door middel van donkere bakstenen opgenomen in het metselverband van de linker zijgevel, maar vermoedelijk teruggaand op een oudere 18de-eeuwse kern. Aangepaste erfgevel. Deels uitgebouwde achtergevel met opkamer links; oudere muurgedeelten waarin rechthoekige kelderopeningen in getoogde nissen; erboven, beluikte, getraliede bolkozijnen met kleine roedeverdeling, onder rollaag.

Tegen de rechter zijgevel aanleunende stallingen. Dakvenster onder zadeldak. Grotendeels aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Ten westen: stallingen met wagenhuis onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis). Baksteenbouw met resten van stijl- en regelwerk, voorzien van bakstenen vullingen, in het gedeelte links.

Ten oosten: volledig ingebouwde dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis). Nog bewaarde houten plankenbeschieting van de lange gevels. Krukgebint.

Achterliggende hopast: rechthoekig rood bakstenen gebouwtje van twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis).

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine