erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
31424
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31424

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis met een ommuurde tuin in de bocht van de Potterystraat nabij het Roesbruggeplein. Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Beraapte baksteenbouw op een gecementeerde plint; gecementeerde siermotieven als cordon, doorlopende lekdrempel, en paneelwerk op de borstwering. Rechthoekige vensters op de begane grond met een arduinen onder- en bovendorpel; ter hoogte van de eerste verdieping, in een geriemde omlijsting op een doorlopende arduinen lekdrempel; halfronde bovenvensters. Ovale oculus in de linker zijgevel. Aanbouwsel van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak tegen de achtergevel. Aansluitende bouwtrant. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31424 (Geraadpleegd op 16-06-2021)