Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis (rij-) van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak (nokrichting parallel aan de straat; mechanische pannen). Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk echter met een oudere kern, te zien aan de sporen van de steilere dakhelling in de zijgevels wijzend op een verhoging met een halve bouwlaag. Dubbelhuisopstand. Licht beschilderde bakstenen lijstgevel op een beigebeschilderde plint met getoogde kelderopeningen. Aflijnend, bepleisterd entablement met een gelede architraaf op tandlijstje, onder een kroonlijst op klossen. Rechthoekige kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel; tandlijstje, sluitsteen en rolluikkast bij de benedenvensters. Halfronde bovenvensters. Fraaie kozijndeur met verdeeld bovenlicht (diagonale roedeverdeling) in een rechthoekige omlijsting van vlakke muurpilasters met sokkel en kapiteel en een gekornist hoofdgestel met tandlijstje en sluitsteen; arduinen bordes.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine