Christen Volkshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Roesbrugge-Haringe
Straat Prof.Rubbrechtstraat
Locatie Prof.Rubbrechtstraat 25-27, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Christen Volkshuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Christen Volkshuis", zie opschrift. Eclectisch breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Centrale dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton, aan weerszijden geflankeerd door drie houten oeils-de-boeuf. Verankerde baksteenbouw. Rood bakstenen gevelparement op arduinen plint; laatstgenoemde voorzien van rechthoekige kelderopeningen en gietijzeren spouwroosters. Arduinen onderdorpels, druiplijsten, puilijst en consoles. Middenrisaliet van twee traveeën, uitlopend op vermeld dakvenster. Horizontale geleding door middel van kordons ter hoogte van puien kroonlijst. Getoogde muuropeningen, op de begane grond voorzien van een getoogde ontlastingsboog met sluitsteen, rustend op pilasters - onder meer geblokt ter hoogte van het risaliet -, op de bovenverdieping gevat in een vlakke rechthoekige omlijsting met sluitsteen en kroonlijstje, voorzien van gebogen fronton ter hoogte van het risaliet; lekdrempels op consoles, doorgetrokken op begane grond. T-ramen. Centraal balkon met ijzeren leuning, op consoles. Paneelversiering op de borstwering. Drieledige houten winkelpui met centrale inkom links.

Links aanleunend, lager koetspoortgebouw van twee bouwlagen in aansluitende stijl. Rondbogige muuropeningen. Neoclassicistische vleugeldeur.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Prof.Rubbrechtstraat

Prof.Rubbrechtstraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.