Klooster en meisjesschool

Beschrijving

Klooster en meisjesschool, vroeger van de Zusters van Namen, sedert circa 1922 van de Zusters van de Heilige Familie van Ieper.

Inwaarts, parallel met de straat gelegen kloostergebouw met haakse aanpalende schoolvleugel en kapel. De ingesloten siertuin is aan de straatzijde afgezet door een bakstenen muur met pilasters, bekroond met een hek tussen postamenten en voorzien van een poortgebouw gelegen tegenover de Krekelstraat. Recentere klaslokalen en een speelplaats bevinden zich links.

Poortgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), ANNO 1907, te zien aan de gevelsteen. Aflijnend bakstenen sierlijstje. Gele baksteenbouw met horizontale banden van rode bakstenen. Centrale poorttravee onder een trapgevel met spitsboognisje, waarin een Mariabeeld staat. Getoogde muuropeningen. Zijtrapgevels.

Hoofdgebouw: eclectisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met vernieuwde dakkapellen onder een plat dak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Verankerd, rood bakstenen gebouw met gebruik van gele bakstenen, onder meer voor de strekken. Gevelritmering door middel van rechthoekige muurvakken gevormd door een overkragende kroonlijst op consooltjes tussen lisenen met rondboogversiering. De middentravee loopt uit op een puntgevel met natuurstenen beeldsokkel en baldakijn. Arduinen cordon op overhoekse muizentand, ter hoogte van de puilijst. Rechthoekige drielichtvensters met rolluikkasten op de begane grond. Voorts, getoogde muuropeningen onder strekse latei. Hoekblokken bij het centraal bovenvenster. Onderkelderd aanbouwsel van één bouwlaag onder plat dak vóór de rechter travee; aansluitende stijlkenmerken.

Links aanleunend klaslokaal van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nokrichting loodrecht op het klooster, Vlaamse pannen). Onder meer een rondboogvenster in de eerste travee.

Links aansluitende kapel van vijf traveeën onder een zadeldak (zelfde nokhoogte en in het verlengde van het klaslokaal, Vlaamse pannen). Spitsbogige muuropeningen en nis. Linker zijtrapgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine