Gemeentelijke jongensschool en bibliotheek

Gemeente Poperinge

• Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool en bibliotheek

Beschrijving

Nr. 97. Gemeentelijke jongensschool en bibliotheek. Inspringend, alleenstaand breedhuis met omhaagde voortuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Eclectisch dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen) van 1861-1863. Afwisselend gebruik van rode en gele baksteen. Middenrisaliet van drie trav., uitlopend op een puntgevel. Arduinen puilijst. Rondboogvensters met behouden roedenverdeling: op begane grond, getralied en ingeschreven in een geel bakstenen omlijsting met arduinen sluitsteen op doorlopende onderdorpel; op verd., gekoppeld en ingeschreven in muurvak onder overkragend rondbogenfries tussen lisenen. Geometrische gevelindeling met picturaal effect, tengevolge verdiepte muurvakken, uitgespaarde driehoeken in wisselend baksteengebruik. Vleugeldeur met waaier cf. benedenvensters; centraal deurvenster met gietijzeren leuning op verd. Analoge opstand voor de zijgevels. Tegen de achtergevel: lage, haakse uitbouw (klaslokalen), gekenmerkt door hetzelfde baksteengebruik. Voorts, recentere lokalen.

R.A.B., School en schoolhuis te Roesbrugge (De IJzerbode, IV, 1974 9, p.1-2).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine