Industrieel complex met herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Industrieel complex

Beschrijving

Voormalig industrieel complex uit de 19de eeuw, bestaande uit een herenhuis en een opslagplaats voor granen en vetten, met een achterliggende windmolen (gesloopt in 1911). Een steenbakkerij bevond zich aan de overzijde van de straat. Deels ommuurde moestuin, aan de straatzijde voorzien van een hek tussen bakstenen hekpijlers met een piramidaal topstuk.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwart geglazuurde mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte baksteenbouw op een bepleisterde, beschilderde plint met paneelwerk. Gecementeerde, geschilderde sierelementen: hoekpilasters met sokkel en kapiteel, vlakke puilijst, geprofileerde kroonlijst boven fries met geometrische motieven, vlakke deur- en vensteromlijstingen met oren, neuten en sluitsteen (één bewaard), en spiegels op de penanten. Rechthoekige muuropeningen: kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel, beluikt op de begane grond; kozijndeuren (rechts aangepast) met bovenlicht en arduinen aantrede. De linker zijgevel van drie traveeën is opgetrokken in een analoge stijl. Een aanbouwsel (garage) onder lessenaarsdak bevindt zich tegen de rechter zijgevel.

Gekoppelde, langwerpige, industriële (?) gebouwen, loodrecht op de straat, van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gedateerd 1889 en 1879 door middel van muurankers in de linker zijgevels uitziend op de straat. Meerdere dakvensters en -kapellen onder zadeldak. Verankerde, eertijds beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder rollaag met bewaarde kozijnconstructies. Rechts aanleunend rechthoekig gebouwtje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen, windwijzer), doorbroken door een dakvenster (laadzolder) onder zadeldak. Oorspronkelijk vermoedelijk beraapt, te zien aan de sporen. Aflijnend baksteenfries met overhoekse muizentand. Rechthoekige muuropeningen (aangepast) op de begane grond, halfronde bovenvensters.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine