erfgoedobject

Kerk Sint-Jan

bouwkundig element
ID
31467
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31467

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Jan
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Jan
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bedehuis van het gehucht Sint-Jan-ter-Biezen. Kapel gelegen ten noorden van de aanpalende kapelanie met voorliggend moestuintje. Een kerkhof ligt ten westen van de kerk. Ten zuiden en ten oosten wordt de kapel begrensd door omliggende weilanden. Vanaf de Kapellestraat is ze bereikbaar via een gekasseid kerkpad. Neogotisch zaalkerkje gebouwd tussen 1893-1894 en 1906. In 1971 door een onweer deels vernield, hersteld in 1972. De oorspronkelijke kapel uit de 16de eeuw werd verbouwd in 1720, 1845 en 1855. In 1724 bouwde Karel Lodewijk Grimminck een kluis naast de kapel, waar hij als kluizenaar leefde. Het opschrift in de zuidelijke gevel refereert daarnaar. De kluis is heden verdwenen.

De plattegrond ontvouwt een driebeukig rechthoekig schip: een middenbeuk van zes traveeën, zijbeuken van vijf traveeën + een noordelijke en zuidelijke sacristie van één travee. Zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met dakruiter onder een ingesnoerde spitsbekroning. Rode baksteenbouw. De noordelijke en zuidelijke gevels worden geritmeerd door rondboogvensters op afzaat en steunberen. Gevelsteen in de zuidelijke gevel met inscriptie: 'Priester kluizenaar mysticus Karel-Lodewijk Grimminck, leefde van 1724-1728 naast deze kapel in armoede en in boete. 12 nov. 1728'.

De westelijke zijpuntgevel is versierd met rondbogige, bakstenen casementen. De geveltop wordt afgelijnd door middel van een rondbogig baksteenfries. Rondboogportaal onder een oculus, met een versierd arduinen boogveld. Aandaken.

Interieur. Zuilen. De midden- en zijbeuken zijn respectievelijk overwelfd door middel van een houten tongewelf en een vlakke zoldering.

Eclectisch mobilair. Neogotisch en neorenaissancistisch.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Orgel

Het oorspronkelijk orgel werd gebouwd door Pieter Loncke (Hoogstade) in 1871. In 1945 renovatie door Jos. Loncke; de orgelkast werd toen verwijderd. Na zware beschadiging door een blikseminslag in 1971, werd het instrument gans gerenoveerd door Jos. Loncke en zonen (Esen), met constructie van een nieuwe kast.

Auteurs: Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

  • Is deel van
    Sint-Jan-ter-Biezen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerk Sint-Jan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31467 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.