Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

Beschrijving

Kapelanie, ten zuidoosten haaks tegen de kapel (kerk Sint-Jan) aangebouwd, gelegen langs het gekasseid kerkpad. Voorliggende moestuin, deels ommuurd, toegankelijk via een gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aanpassingswerken, onder meer het aanbrengen van een zadeldak in plaats van een schilddak, en een aanbouwsel rechts, gebeurden in 1897 naar een ontwerp van architect J. Carette (Kortrijk). Verankerde rode bakstenen lijstgevel. Getoogde muuropeningen met behouden houtwerk, beluikte vensters op de benedenverdieping. Rechts aanbouwsel van twee traveeën en één bouwlaag onder lessenaarsdak, in een analoge bouwtrant.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 740.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine