Cretenburghoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cretenburghoeve

• is aangeduid als beschermd monument Cretenburghoeve

De Cretenburghoeve is een langgestrekte hoeve die teruggaat tot het jaar 1771.

Beschrijving

De Cretenburghoeve bestaat uit een ten opzichte van de straat schuin ingeplant woonstalhuis van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dit wordt bevestigd doordat de hoeve reeds voorkomt op de Ferrariskaart (1771-1778) en doordat de hoeve gedateerd is "1771" op het poortje. De hoeve heeft verankerde deels beschilderde lijst- en puntgevels met rechthoekige beluikte muuropeningen. De westelijke achtergevel toont twee gedichte segmentboogdeurtjes waarvan respectievelijk de hardstenen omlijsting met een bovenlicht en een waterlijst bewaard bleven. De friezen onder de gekorniste waterlijsten dragen de inscripties "AN IHS NO" en "CS 17 MAR 71 CW".

Het gebouw is als 18de-eeuwse structuur vrij volledig bewaard. Het langgerekte volume is opgedeeld in een woongedeelte en een stal- en schuurgedeelte. De muren zijn vol gemetseld in harde veldovensteen in Vlaams verband. De muurankers aan de balken, oplopend tot de dakjukken in het schuurgedeelte hebben overal eenzelfde merkteken.

De oorspronkelijke indeling van het interieur is grotendeels bewaard samen met de inwendige balkstructuur en de dakconstructie. Het woongedeelte bestaat uit één grote leefruimte met een monumentale haard. In de noordoosthoek een kleine opkamer, waaronder een voorraadkelder met tongewelf en bakstenen vloer; de keldermond is met een als luik uitgewerkte trap afgedekt. Een later ingebrachte muur verdeelt nu de uitgewerkte leefruimte. In deze tweede ruimte werd in de 19de eeuw een kleine houten schouwmantel geplaatst. In het plafond van het woongedeelte zijn twee monumentale moerbaken met balksloefen tussen de noord- en zuidmuur. Hierop rusten de eikenhouten dakjukken.

Het stal- en schuurgedeelte bestaat uit vier traveeën met een monumentale eikenhouten dakspant met drie jukken en een nok, geschraagd door dwarse staanders. De oude stalindeling met de bakstenen vloer is hier vermoedelijk grotendeels oorspronkelijk bewaard.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002333, Cretenburghoeve