erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 31474   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31474

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf met begrinte en gekasseide paden. Aan de straatzijde wordt het geheel met een haag afgezoomd. Een gietijzeren toegangshek staat tussen bakstenen pijlers. Ten zuiden, achter het boerenhuis bevindt zich de rest van een boomgaard. Een siertuin ligt ten zuidoosten, naast het boerenhuis.

Uitzonderlijk naar het noorden gericht boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder mansardedak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde rode baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Getoogde kelderopening met tralies. Getoogde muuropeningen in geelbeschilderde omlijsting. Rechthoekige kozijnkonstructies, onder meer kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, schuiframen en beluikte benedenvakken. Haaks bakstenen uitbouw tegen de achtergevel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Recent aanbouwsel onder lager zadeldak tegen de linker zijgevel.

Ten westen van het boerenhuis: dwarsschuur met een stalgedeelte links en een wagenhuisgedeelte rechts, onder een mansardedak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; twee laadvensters. De schuur heeft een 18de-eeuwse kern, te zien aan het jaartal 1781, oudste jaartal aangebracht in kerfsneetechniek op de schuurpoort. Baksteenbouw. Twee rechthoekige schuurpoorten. Rond uilengat in de rechter zijgevel.

Ten noorden bevindt zich een recente dwarsschuur met aanleunende hopast.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31474 (Geraadpleegd op 25-10-2020)