Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Watou
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat 1, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis: brug en toegangspoort
gelegen te Kasteelstraat 1 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 03-07-1985.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou

Deze bescherming is geldig sinds 03-07-1985.

Beschrijving

Herenhuis gebouwd circa 1810 op de plaats van het 1793 vernield kasteel. Gebouwd door Johannes van Ydeghem, graaf van Watou, in 1620 ten zuidwesten van de dorpskom zie 17de-eeuwse afbeelding van kasteel met kasteelhoeve (Sanderus 1641). Kasteelhoeve (Steenvoordestraat nr 34), ten zuidwesten. Behouden toegangsbrug en poort. Restauratiewerken aan brug, poort en herenhuis in de jaren 1950.

Neoclassicistisch herenhuis midden een omwalde en beboomde tuin. Zevenbogige toegangsbrug van baksteen met onderbouw van Atrechtse zandsteen; jaarankers 1641 en 1881 respectievelijk in zuidelijke en noordelijke brugwand. Aflijnende arduinen schamppaaltjes met ketting.

Laat-renaissancistische toegangspoort van 1620, zie jaartal in cartouche. Oorspronkelijk opgenomen in oostgevel van voormalig kasteel, zie afbeelding Sanderus. Hardstenen rondboog in portiektravee van halfronde Dorische pilasters met sokkel, en een hoofdgestel onder een houten frontonbekroning. Rankwerk en putti in boogzwikken en fries (kalksteen). Houten hek. Achterzijde: links en rechts uitbouwseltje. Links en rechts behouden natuurstenen onderbouw van het voormalig kasteel, thans omheining met hek tussen bakstenen hekpijlers met bekronende musicerende putti (19de eeuw ?).

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen schilddak (leien), van circa 1810. Beraapte lijstgevel boven gecementeerde plint met schijnvoegen; paneelwerk op de borstwering; aflijnende bepleisterde kroonlijst en houten gootlijst op klossen. Rechthoekige vensters met behouden 19de-eeuws houtwerk: grote roedeverdeling, persiennes. Rondboogdeur met geprofileerd beloop gevat in een rechthoekige, gecementeerde en witbeschilderde omlijsting met imitatiebanden onder een geprofileerde kroonlijst; deels beglaasde vleugeldeur met geometrische roedeverdeling en bovenlicht met radverdeling; natuurstenen bordes. Onderkelderde (rechts) achtergevel; natuurstenen sokkel met aflijnend profiel bij drie traveeën rechts en deels behouden oudere verankering (rechter travee) als resten van constructie van 1620. Rechthoekige beneden- en licht getoogde bovenvensters; 19de-eeuws houtwerk. Linker zijgevel met natuurstenen sokkel; kelderopening.

Neoclassicistisch interieur. Rechts aanleunende conciërgewoning en koetshuis. Gebouw van zes traveeën en een anderhalve bouwlaag onder lessenaarsdak. Beraapte lijstgevel met muurankers; hoekblokken. Rechthoekig benedenvenster en deuren verdiept in getoogde omlijsting; 19de-eeuwse kozijnconstructies onder meer deels beglaasde deuren met geometrische roedeverdeling. Twee gekoppelde rondbogige koetspoorten op centrale, veelzijdige zuil en twee halfzuilen met Dorisch kapiteel. Achtergevel met natuurstenen sokkel, zie herenhuis.

  • RUBBRECHT L.A., Geschiedenis van Watou, Brugge, 1910, p. 71-72.
  • SANDERUS A., Flandria Illustrata, 1641, II, P. 486.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.