Pastorie Sint-Baafsparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou

• omvat de aanduiding als beschermd monument Pastorie Sint-Baafsparochie

Beschrijving

Pastorie gelegen rechttegenover het westportaal van de kerk, midden een deels omhaagde, deels ommuurde, beboomde tuin, met gietijzeren toegangshekje. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Geel bakstenen lijstgevel met licht verhoogde begane grond. Twee getoogde kelderopeningen links. Getoogde muuropeningen onder doorlopende druiplijst. Behouden 19de-eeuws houtwerk. Benedenvensters voorzien van persiennes. Deurbordes met gietijzeren leuning. Hangbel. Gedichte vensters in linker zijpuntgevel. Rechts laag aanbouwsel in aansluitende bouwtrant van drie traveeën onder zadeldak.

Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine