erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
31481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31481

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ten noordwesten van de kerk gelegen herenhuis met een met grint bedekt voorpleintje, middenin een beboomde tuin. Een muurtje en hek bevinden zich aan de straatzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige kozijnvensters met grote roedeverdeling en persiennes. Getoogde kozijndeur. Verankerde zijpuntgevels. Rechts, een recenter aanbouwsel in aansluitende bouwtrant.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31481 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.