Hoeve Korte Wilde

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Watou
Straat Korte-Wildeweg
Locatie Korte-Wildeweg 1, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Korte Wilde

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Korte Wilde met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 28-11-1985.

omvat de bescherming als monument Hoeve Korte Wilde: boerenwoning
gelegen te Korte-Wildeweg 1 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 28-11-1985.

Beschrijving

Zogenaamd "Korte Wilde". Voormalige zetel van de heerlijkheid van de Kortewylle. Bewoond door paters Trappisten van 1901-1934, zie neogotische kapel.

Thans herenhoeve met boerenhuis ten noordwesten, op lage, oorspronkelijk omwalde terp, zie rest van omwalling ten oosten en ten westen en aanduiding op Ferrariskaart (1771-1778). Overige lage hoevegebouwen met U-vormige opstelling rondom een deels begraasd, deels verhard erf, aan straatzijde ten zuiden, afgesloten door muur met hek, waarop hoevenaam. Ten westen afgezet met populieren. Omhaagd siertuintje met notelaar voor het boerenhuis; omhaagde moestuin naast en achter het boerenhuis.

Alleenstaand boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons; dakruiter, waarin klok. Jaartal 1779 op tussendorpel van deur. Verankerde rode baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint; verhoogde begane grond met natuurstenen bordes. Rechthoekige getraliede kelderopening links van de deur. Gebruik van gele baksteen: voor kordonvormende lekdrempels; voor strekken van getoogde muuropeningen, afgewisseld met blauwgeglazuurde baksteen. Behouden 18de-eeuws houtwerk. Beluikte houten kruiskozijnen met geprofileerde kruisverdeling; schuiframen met kleine roedenverdeling; oude beglazing; getralied benedenvak. Kozijndeur met accoladeboogvormige tussendorpel met datering en schelpmotief; tweedelig bovenlicht met kleine roedenverdeling en oude beglazing. Analoge, onderkelderde achtergevel eveneens met behouden houtwerk en oude beglazing. Verankerde linker zijpuntgevel. Verankerde rechter zijpuntgevel. Getoogde deur met bordes. Kozijnconstructie met accoladeboogvormige tussendorpel en tweedelig bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Ten noordoosten van het boerenhuis, stalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons; drie dakkapellen onder overstekend zadeldak. Jaartal 1889 in gevelsteen in rechter zijpuntgevel. Verankerde rode baksteenbouw. Uilegat in linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel. Radvormig uilegat, waaronder gevelsteen met datering.

Ten zuidwesten tegen de stalvleugel aanleunend, voormalig kapelletje, thans bergplaats. Bakstenen gebouwtje van twee traveeën en één bouwlaag onder tentdak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan straatzijde gelegen achtergevel, waarin twee neogotische spitsboogvensters; twee lichten met houten tracering en getralied benedenvak.

Ten noorden, achter het boerenhuis, bakstenen bakhuisje met privaat onder pannen zadeldak (nok loodrecht op het huis), uit de 19de eeuw.

Ten noorden, van het boerenhuis, volgens de bewoners voormalig kaashuisje van de Trappisten, thans stallingen. Bakstenen gebouw onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten oosten van het boerenhuis, verder gelegen 19de-eeuwse hopast (nok parallel aan het huis). Recente loods (nok loodrecht op het huis), ten westen van het erf.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Datum tekst: 1989

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.