is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen rond een met grint bedekt erf met een siertuintje in het midden, toegankelijk via een ijzeren hek. Ten zuidwesten bevindt zich de met wilgen afgezette rest van een omwalling. Een boomgaard ligt ten zuiden.
Ten westen van het erf: boerenhuis van één staltravee links en een woongedeelte van zes traveeën onder, wegens uitbouwen, mank zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen), met een overstekende dakrand. Het huis heeft een 19de-eeuws uitzicht met een oudere 18de-eeuwse kern, te zien aan de scherpe dakhelling. Verankerde rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met beluikte kozijnen. Kozijndeur. Linker zijpuntgevel met drie oeils-de-boeuf.
Ten zuiden: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Het jaartal 1853 is in kerfsneetechniek aangebracht boven de schuurpoort. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Versteend gedeelte rechts. Zijpuntgevels met oculi. Aanbouwsel tegen de linker zijpuntgevel.
Ten oosten: bakhuisje en hopast.
Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De ast en het bakhuisje zijn gesloopt circa 2017. De woning heeft een gedeeltelijk vernieuwd gevelparement.