erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31495
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31495

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen rond een met grint bedekt erf met een siertuintje in het midden, toegankelijk via een ijzeren hek. Ten zuidwesten bevindt zich de met wilgen afgezette rest van een omwalling. Een boomgaard ligt ten zuiden.

Ten westen van het erf: boerenhuis van één staltravee links en een woongedeelte van zes traveeën onder, wegens uitbouwen, mank zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen), met een overstekende dakrand. Het huis heeft een 19de-eeuws uitzicht met een oudere 18de-eeuwse kern, te zien aan de scherpe dakhelling. Verankerde rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met beluikte kozijnen. Kozijndeur. Linker zijpuntgevel met drie oeils-de-boeuf.

Ten zuiden: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Het jaartal 1853 is in kerfsneetechniek aangebracht boven de schuurpoort. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Versteend gedeelte rechts. Zijpuntgevels met oculi. Aanbouwsel tegen de linker zijpuntgevel.

Ten oosten: bakhuisje en hopast.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De ast en het bakhuisje zijn gesloopt circa 2017. De woning heeft een gedeeltelijk vernieuwd gevelparement.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.