Klooster en college Hagelstein

Beschrijving

Massief, bakstenen klooster- en scholencomplex met bijhorende kerk, sinds 1972 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, opgericht ter plaatse van het kasteel Hagelstein, een huis van plaisantie, waarvan de vroegste geschiedenis terugging tot de 13de eeuw ten tijde van de ontginning van het Waverwoud door de Berthouts.

Eerste klooster voor paters passionisten, studiehuis en kerk van 1928-1929 naar ontwerp van architect Van den Bulcke, afzonderlijk klooster (linker vleugel) van 1951, instituut Hagelstein van 1956-1959 naar ontwerp van M. Driesen.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De laatste viering in de kerk dateert van 13 september 2014 en het interieur werd inmiddels grotendeels gestript. Het college Hagelstein heeft de kerk aangekocht in 2017. Vandaag doet een deel van het klooster dienst als commissariaat van de lokale politie.

• VERBEECK A. 21 juni 2017, College Hagelstein koopt kerk [online] https://www.hln.be/regio/sint-katelijne-waver/college-hagelstein-koopt-kerk~a3c2951e/ (geraadpleegd op 12 februari 1018).
  • Informatie verkregen van IOED IGEMO, februari 1018.