Hoeve Blauwhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Watou
Straat Trappistenweg
Locatie Trappistenweg 17, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Blauwhuis, historische hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hoeve Blauwhuis: boerenwoning
gelegen te Trappistenweg 17 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 27-10-1982.

Beschrijving

Nr. 17. Z.g. "Blauwhuis" voormalige zetel van het "Hof en heerlijkheid van Watou", woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou; wiens zoon Joannes van Ydeghem in de nabijheid van het marktplein van Watou in 1620 een nieuw kasteel liet bouwen.

Historische hoeve gelegen ten Z.O. van de dorpskom; benaming "Blauwhuis" verwijzend naar leien bedaking. Oorspronkelijk omwalde hoeve (cf. foto van 1910) met losse, lage rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken uit XIX, opgesteld rondom een deels verhard erf, met siertuintje en vaalt.

Ten N. van het erf, boerenhuis met behouden "hooghuis" r.: twee trav. en twee bouwl. onder licht gebogen zadeldak (n ⊥ straat, leien), uit XVId-XVII a. Regionale laat-renaissancestijl. Rode bakstenen lijstgevel met gebruik van gele baksteen voor doorlopende afzaat op tandlijst op de bovenverd., kroonlijst op consoles, korfboogomlijsting van de muuropeningen, hoekbanden. Twee rechth. kelderopeningen verdiept in een korfboogomlijsting. Rechth. vensters, verdiept in een korfboogomlijsting met kwartholbeloop op de benedenverd. en halfholbeloop op de bovenverdieping. Arduinen lekdrempels. Vernieuwd houtwerk. Gesloten achtergevel afgelijnd met overhoekse muizetand; sporen van gedichte, recentere muuropeningen. R. zijpuntgevel. Twee analoge, echter smallere vensters met behouden kloosterkozijn; schuiframen, getralied op de benedenverd. XX-boerenhuis tegen l. zijpuntgevel.

Interieur: Tweebeukige kelder met tongewelf. Geprofileerde balksloffen met bladmotief in de opkamer. Renaissancistische natuurstenen schoorsteenmantel met Dorische zuiltjes.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.

RUBBRECHT L.A., Geschiedenis van Watou, Brugge, 1910, p. 70-71.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Watou

Watou (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.