erfgoedobject

Hoeve Blauwhuis

bouwkundig element
ID: 31504   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31504

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 17. Z.g. "Blauwhuis" voormalige zetel van het "Hof en heerlijkheid van Watou", woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou; wiens zoon Joannes van Ydeghem in de nabijheid van het marktplein van Watou in 1620 een nieuw kasteel liet bouwen.

Historische hoeve gelegen ten Z.O. van de dorpskom; benaming "Blauwhuis" verwijzend naar leien bedaking. Oorspronkelijk omwalde hoeve (cf. foto van 1910) met losse, lage rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken uit XIX, opgesteld rondom een deels verhard erf, met siertuintje en vaalt.

Ten N. van het erf, boerenhuis met behouden "hooghuis" r.: twee trav. en twee bouwl. onder licht gebogen zadeldak (n ⊥ straat, leien), uit XVId-XVII a. Regionale laat-renaissancestijl. Rode bakstenen lijstgevel met gebruik van gele baksteen voor doorlopende afzaat op tandlijst op de bovenverd., kroonlijst op consoles, korfboogomlijsting van de muuropeningen, hoekbanden. Twee rechth. kelderopeningen verdiept in een korfboogomlijsting. Rechth. vensters, verdiept in een korfboogomlijsting met kwartholbeloop op de benedenverd. en halfholbeloop op de bovenverdieping. Arduinen lekdrempels. Vernieuwd houtwerk. Gesloten achtergevel afgelijnd met overhoekse muizetand; sporen van gedichte, recentere muuropeningen. R. zijpuntgevel. Twee analoge, echter smallere vensters met behouden kloosterkozijn; schuiframen, getralied op de benedenverd. XX-boerenhuis tegen l. zijpuntgevel.

Interieur: Tweebeukige kelder met tongewelf. Geprofileerde balksloffen met bladmotief in de opkamer. Renaissancistische natuurstenen schoorsteenmantel met Dorische zuiltjes.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.

RUBBRECHT L.A., Geschiedenis van Watou, Brugge, 1910, p. 70-71.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine


Relaties

  • Is deel van
    Watou
    Watou (Poperinge)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Blauwhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31504 (Geraadpleegd op 23-05-2019)