Muizenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muizenhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen, eertijds omgrachte hoeve met omringend weiland, ten noorden boomgaard en aarden toegangsweg; de naamgeving naar verluidt verwijzend naar het klooster van Muizen, de vroegere eigenaar. Woonstalhuis met aangepast bedrijfsgedeelte, zes + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), ingemetste gevelsteen "1735" boven de huidige deur, parallel bijgebouw en merkwaardig rond hondenhok ten zuiden.

Verankerde baksteenbouw met gekalkte steigergaten en gepikte plint, rechter zijpuntgevel met heden ingebouwd overhoeks topstuk. Rechthoekige, betraliede en deels beluikte vensters, onder meer klein rechthoekig venster met zandstenen onderdorpel en hoekblokken, ten noordoosten opkamer met venster in gekalkte zandstenen omlijsting en keldervenster in gekalkte omlijsting met afweerkruis, rondboogluik in top met overhoeks topstuk opgenomen in de schoorsteenpijp.

Rechthoekige deur in gekalkte omlijsting met houten latei onder ruitvormige gevelsteen met jaartal en Christusmonogram IHS, volgens de heemkundige kring bevindt er zich in de kelder een votiefsteen met dezelfde datering "A°1735". Noordgevel met moos en gedichte rondboogdeur onder gekalkt bolkozijn. Met uitzondering van de balklagen volledig aangepast interieur. Schuur verwoest tijdens een storm in 1992.

Auteurs: Steyaert, Rita