Gasthof De Eendracht

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gasthof De Eendracht

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou

Beschrijving

Zogenaamd "Gasthof De Eendracht" volgens opschrift en gevelsteen met voorstelling van handdruk op middenpenant van bovenverdieping. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het plein, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rococo inslag (zie houtwerk). Lichtgrijs beschilderde, verankerde, bakstenen lijstgevel op een vernieuwde arduinen plint. Licht getoogde muuropeningen. Behouden houtwerk (?). Houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; beluikt benedenvak op de begane grond. Vernieuwde arduinen onderdorpels. Kozijndeur met rococo inslag, zie geprofileerde tussendorpel met schelpmotief en waaiervormig bovenlicht. Links aandak met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine