erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
31523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31523

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een licht gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan het plein, mechanische pannen), uit het tweede - derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met beraapte lijstgevel op een arduinen plint; witgeschilderde hoekbanden, puilijst op geriemde omlijstingen met geprofileerde sluitsteen van de getoogde muuropeningen. Doorgetrokken lekdrempels op de begane grond, op geprofileerde consoles, op de bovenverdieping. Houten kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpels en grote roedeverdeling; persiennes op de begane grond. Kozijndeur met een tweedelig bovenlicht. Links bevindt zich een recenter poortgebouw met gelijkaardig parement.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.