Pauwhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pauwhof

Beschrijving

'Pauwhof' volgens het opschrift. Hoeve met losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld, rondom een verhard erf, met een siertuintje in het midden, toegankelijk via een hek. Boomgaard ten noorden en moestuintje ten noordwesten. De voortuin is toegankelijk via een gietijzeren hek.

Ten zuiden: boerenhuis van zeven traveeën onder een geknikt zadeldak met overstekende rand op houten modillons (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde witgekalkte baksteenbouw boven een gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met beluikte kozijnvensters. Kozijndeur. Analoge onderkelderde erfgevel.

Ten noorden: bakstenen stalgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw onder, wegens uitbouw, mank zadeldak met overstekende rand op houten modillons.

Ten zuidoosten: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links onder een zadeldak met overstekende rand op houten modillons (nokrichting loodrecht op de straat, golfplaten). Het jaartal 1896 is aangebracht door middel van uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijpuntgevel. Verankerde rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint. De linker zijpuntgevel toont een uilengat waaronder een aanbouwsel onder lessenaarsdak. De rechter zijpuntgevel aan de straatzijde heeft een centrale steunbeer, waarboven de datering en een radvormig uilengat zich bevinden. Leiperelaar.

Ten noordwesten: nutsgebouwtje onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde rode baksteenbouw, versierd met een ruitmotief van uitstekende baksteenkoppen, afgewerkt met een getrapt baksteenfries. Getoogde muuropeningen en gele bakstenen omlijsting. Leiperelaar tegen de linker zijgevel.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine